nikaia24.gr
Δ. ΝΙΚΑΙΑ - ΡΕΝΤΗΣΥΓΕΙΑ

Νοσοκομείο Νίκαιας: Να παραμείνει ανοιχτό το Κυτταρολογικό Εργαστήριο, ζητούν οι γιατροί

Nosokomeio Nikaias 666x399
Κοινοποίηση

Η συνταξιοδότηση του μοναδικού μόνιμου Κυτταρολόγου στο Νοσοκομείο Νίκαιας, σηματοδοτεί την κατάργηση του Κυτταρολογικού Εργαστηρίου, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί υποστηρίζουν πως ενημερώθηκαν για την απειλή κλεισίματος του Κυτταρολογικού Εργαστηρίου του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας – Δυτικής Αττικής, καθώς αποχωρεί στις 30/06/23 ο μοναδικός μόνιμος ιατρός με συνταξιοδότηση.

Το Κυτταρολογικό Εργαστήριο αποτελεί την “καρδιά” του Νοσοκομείου, καθώς σε αυτό αποστέλλονται καθημερινά δεκάδες κυτταρολογικά δείγματα από σχεδόν όλες τις κλινικές του νοσοκομείου, αλλά και από τα εξωτερικά ιατρεία με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και παρακολούθηση παθήσεων, ορισμένες εκ των οποίων είναι πολύ σοβαρές, όπως π.χ. οι ογκολογικές παθήσεις.

“Το κυτταρολογικό διενεργεί τα Τεστ Παπανικολάου και άλλες κυτταρολογικές εξετάσεις κι έχει ένα τεράστιο φόρτο εργασίας”, εξηγεί ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, (ΟΕΝΓΕ) και νευροχειρουργός στο Νοσοκομείο Νίκαιας, Παναγιώτης Παπανικολάου.

Δείγματα στέλνονται σχεδόν καθημερινά και από τις δύο χειρουργικές κλινικές, από τη νευροχειρουργική, τη θωρακοχειρουργική, από την ΩΡΛ κλινική, την ουρολογική, τη μαιευτική – γυναικολογική, αλλά και από το γαστρεντερολογικό τμήμα. Το πάνε για κλείσιμο επί σκοπού, όπως και τα απεικονιστικά εργαστήρια”, λέει ο ίδιος.

Ζητούν μόνιμους γιατρούς εδώ και τρία χρόνια

Σύμφωνα με καταγγελία των νοσοκομειακών γιατρών (ΕΙΝΑΠ), το τμήμα θα μείνει με 2 επικουρικές επιμελήτριες (των οποίων οι συμβάσεις εργασίας λήγουν εντός του έτους), 1 ειδικευόμενη και 3 μόνιμες βιοτεχνολόγους.

Όμως, οι παραπάνω επιστήμονες δεν επαρκούν να σηκώσουν το βαρύ φορτίο εργασίας του νοσοκομείου.

“Το κυτταρολογικό εργαστήριο κινδυνεύει με αφανισμό και όχι μόνο με υπολειτουργία”, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο γιατρός Παναγιώτης Παπανικολάου και εξηγεί:

“Υπηρετεί μόνο ένας μόνιμος ειδικευμένος γιατρός, ο οποίος είναι σε παράταση γιατί έχει συμπληρώσει την ηλικία συνταξιοδότησης. Η δουλειά βγαίνει από δύο ειδικευμένες επικουρικές συναδέλφους που δεν είναι μόνιμες και μια συνάδελφος ειδικευόμενη η οποία έχει επιλέξει το τμήμα για την εκπαίδευσή της”, τονίζει.

Για να διασωθεί το Εργαστήριο -το οποίο παραδοσιακά είχε τουλάχιστον δύο μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς για να αντεπεξέρχεται στον όγκο εργασίας- συμπληρώνει ο ίδιος, οι γιατροί είχαν ζητήσει εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια -από τότε που συνταξιοδοτήθηκε ο άλλος ειδικευμένος γιατρός και προηγούμενος επιστημονικός υπεύθυνος- να προκηρυχθούν τουλάχιστον δύο θέσεις ειδικευμένων γιατρών Κυτταρολόγων.

“Ποτέ μέχρι σήμερα, ωστόσο, δεν έχουν προκηρηχθεί οι θέσεις αυτές. Ποτέ!”, τονίζει ο νευροχειρουργός.

Το “βαρύ” έργο του Κυτταρολογικού της Νίκαιας

Το εργαστήριο αναλαμβάνει και διαγιγνώσκει τεράστιο εύρος δειγμάτων, που εκτείνονται από βρογχοσκοπήσεις πνεύμονα, από πάγκρεας, ουροδόχο κύστη – ουροποιητικό σύστημα – (εξετάσεις ούρων), από μαστό, από παρακεντήσεις θυρεοειδούς αδένα, και σιελογόνων αδένων, λεμφαδένες, πλευριτικά /περικαρδιακά/ περιτοναϊκά υγρά, νευρολογικά / νευροχειρουργικά δείγματα, γυναικολογικά υλικά (τεστ Παπ) .

“Η εξέταση των παραπάνω δειγμάτων από τον κυτταρολόγο είναι απαραίτητη στην προεγχειρητική διάγνωση του καρκίνου αλλά και άλλων παθήσεων και επιπλέον συμβάλλει στο σχεδιασμό της θεραπείας και στην παρακολούθηση της πορείας νόσου των ασθενών, ιδίως των καρκινοπαθών”, σημειώνουν οι Νοσοκομειακοί Γιατροί σε ανακοίνωσή τους και εξηγούν την αναγκαιότητα της πλήρους κάλυψης του Εργαστηρίου με κατάλληλα ειδικευμένους επιστήμονες.

Μάλιστα, όπως προσθέτουν, η πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας δεν νοείται χωρίς την εξέταση τεστ Παπ. Γι’ αυτό και το νοσοκομείο της Νίκαιας δεν γίνεται να αφήσει ακάλυπτες τόσες ασθενείς χωρίς να διενεργείται η ζωτική αυτή εξέταση.

Τα τεστ Παπανικολάου που αναλαμβάνει το εργαστήριο, μάλιστα, δεν προέρχονται μόνο από περιστατικά του νοσοκομείου, αλλά και από ασθενείς γυναίκες από το νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα», από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής και από το Νοσοκομείο Γυναικείων Καταστημάτων Κράτησης Κορυδαλλού.

«Να προκηρυχθεί η θέση παρά τις εκλογές»

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, αν και βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο ζητήθηκε η κατ’ εξαίρεση προκήρυξη της θέσης (με τη σύμφωνη γνώμη και της διοίκηση του νοσοκομείου και της αρμόδιας ΥΠΕ), όμως, δεν προχώρησε.

“Υπάρχει η συνήθης δικαιολογία περί προεκλογικής περιόδου, η οποία δεν εμπόδισε καθόλου το Υπουργείο Υγείας και την κα. Γκάγκα, να κάνουν πρόσφατα την προκήρυξη συντονιστών διευθυντών, που είχε να γίνει 14 ολόκληρα χρόνια”, σημειώνει ο ίδιος μιλώντας στο Ράδιο Μέρα.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί επιμένουν, πως είναι προφανές ότι η λειτουργία του Κυτταρολογικού πρέπει να συνεχιστεί για την έγκαιρη πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου και πληθώρας άλλων νοσημάτων.

«Με το ενδεχόμενο να κλείσει το εργαστήριο απειλείται ξεκάθαρα η υγεία των ασθενών σε ένα τριτοβάθμιο Νοσοκομείο με μεγάλο αριθμό κλινών – κλινικών, που εξυπηρετεί καθημερινά τεράστιο αριθμό και εύρος περιστατικών. Μοναδική λύση σε όλα αυτά είναι η άμεση πρόσληψη μόνιμων ιατρών στο κυτταρολογικό της Νίκαιας», καταλήγουν.

.iatropedia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΓΛΑΥΚΙΔΟΥ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΡΕΓΓΙΝΑ: Yποψήφια δημοτική σύμβουλος στο πλευρό του Θανάση Τερζή

Τροχαίο στη Νίκαια με μοτοσυκλέτα – Εγκατέλειψε το θύμα!

Νίκαια: Τέσσερις δράστες χτύπησαν και λήστεψαν δύο ανηλίκους